Categorieën

Weekend Weersverwachting

Van winter naar lente in een week tijd. Voorjaarsweer in de Sprokkelmaand.

Vanaf het weekeinde zien we een krachtige hoogterug vanaf het midden van De Middellandse Zee richting Midden-Europa. Een zuid- tot zuidwestelijke stroming voert dan zeer zachte lucht aan. Op maandag passeert een zwak koufront, die door subsidentie echter nauwelijks actief is. Vrijdag wordt een droge dag met een mix van wolken en zon. Er waait een matige zuidwestenwind en het wordt 11.0 graden. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld liggen de maxima in de tweede helft van februari rond 7.0 graden. Zaterdag wordt het zeer zacht weer met een maxima rond de 16 of 17 graden. De wind is matig en komt uit het zuiden. Het weerbeeld is vrij zonnig en droog.

Ook zondag belooft een fraaie voorjaarsdag te worden met veel zon. Er lijkt ons zelfs nog iets warmere lucht te bereiken, waarin de temperatuur uitkomt rond 18 graden. Dat zijn uitzonderlijk hoge waarden voor februari, er staat een matige zuidenwind. Maandag aanhoudend zacht voorjaarsweer met temperaturen gemiddeld rond 15-16 graden. Daarbij lijkt het onder invloed van een sterk hogedrukgebied droog te blijven met geregeld zon en een matige zuidwestenwind. Dinsdag krijgen mogelijk met meer wolkenvelden te maken. Verder schijnt de zon geregeld en blijft het droog.

Het wordt dan rond 16.0 graden. In de nieuwe week krijgt de hoogterug een nieuwe impuls waardoor de blokkade zich op min of meer dezelfde plek handhaaft. Een lagedrukgebied trekt halverwege volgende week tussen IJsland en Schotland door noordoostwaarts, het bijbehorende polaire front trekt op woensdag en donderdag over de noordwestelijke helft van ons land, maar ook dan is de kans op neerslag door subsidentie klein. Aan het einde van volgende week en het weekend komen we dan onder een uitloper van het Azorenhoog te liggen. Ook op de langere termijn lijkt een geblokkeerde patroon gehandhaafd te blijven. Later in de week wordt het minder zonnig, mogelijk moet de temperatuur ook iets inleveren, maar het blijft zeer waarschijnlijk wel ruim zachter dan normaal. Goed weekend.