Categorieën

Weekend Weersverwachting

Tot voorbij Pinksteren wisselvalig en koel. Vanaf ongeveer 27 mei knap het weer op. Op vrijdag bereikt een tot 980 hpa uitdiepende depressie Ierland. Zaterdag steekt het lagedrukgebied de Noordzee over met bestemming Denemarken en Zuid-Zweden. Met Pinksteren verschijnt alweer een nieuwe depressie boven Schotland en de Noordzee. De depressie (met fronten en troggen) veroorzaken wisselvalig weer. Vooral op zaterdag en maandag valt er plaatselijk meer dan 10 mm. Verder neemt vrijdag/zaterdag de zuidwestenwind toe tot vrij krachtig boven land. De middagtemperaturen schommelen rond 14-15 graden best kil dus. Vanaf ongeveer 27 mei voltrekt zich een overgang naar een geblokkeerd stromingspatroon. Blikvanger is dan een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden.

Dankzij deze ontwikkeling wordt het droog, maar aanvankelijk wordt het nog wel relatief koude lucht aangevoerd. Rond het eind van de maand verplaatst het hogedrukgebied zich naar het oosten. In dat geval wordt de stroming continentaal en gaat de temperatuur omhoog. Vrijdag, schijnt af en toe de zon, maar het draait vooral om enkele buien. Bij buien is kans op onweer. De vlagerige zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en is vrij krachtig bovenland, windkracht 5. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks 16.0 graden. Zaterdag, draait het weerbeeld ook om talrijke buien, maar soms schijnt ook even de zon. In de middag komen de meeste en zwaarste buien in het binnenland voor en is ook kans op onweer. De zuidwestenwind is vrij krachtig, maar in de loop van de dag neemt de wind langzaam in kracht af.

De temperatuur wordt niet hoger dan 12 of 13 graden. Temperaturen van 16 tot 19 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Voor het gevoel is het deze zaterdag dan ook herfstachtig. Zondag, Eerste Pinksterdag, krijgen we een stuk beter weer. Er trekken enkele buien over het land, maar een groot deel van de tijd blijft het gewoon droog. Ook laat de zon zich regelmatig zien. De wind is matig en komt uit het zuidwesten. De maximumtemperatuur varieert van 14 tot 15 graden. Al met al is het prima weer om erop uit te trekken! Maandag, ook op tweede pinksterdag komt het tot buien, waarschijnlijk meer dan op zondag. Toch schijnt ook af en toe de zon. De temperatuur stijgt naar 15.0 graden.

Dinsdag, ook dinsdag blijft het niet droog met enkele buien. De temperatuur stijgt naar 14.0 graden. Woensdag, hoewel het frisse weerbeeld nog blijft aanhouden neemt de buienactiviteit wel af, maar helemaal droog wordt het niet. De temperatuur ligt rond 15 graden. Mogelijk wordt het eind volgende week en in het laatste weekend van mei warmer met temperaturen in de richting van 20.0 graden. Ook de neerslagkansen nemen dan geleidelijk af. Goed Pinksterweekend.