Categorieën

Weekend Weersverwachting: Hitte!

In het weekeinde droog, zonnig en warm: daarna grote kans op hitte!

Op vrijdag kan er nog een enkele bui vallen en het wordt in polaire lucht niet veel warmer dan circa 19.0 graden. Tijdens het weekeinde vormt zich boven het Noordzeegebied een hogedrukgebied. Het zwaartepunt van het hoog bevindt zich op zondagmiddag boven Denemarken en het zuiden van Noorwegen. Onder invloed van het hoog wordt droog, zonnig en warm. Zondagmiddag is een zomerse maxima alweer mogelijk. Vrijdag komen de maxima uit op een graad of 19-20. In de ochtend en morgen is het vrij zonnig, maar de bewolking neemt geleidelijk toe. Er komt een enkele bui voor.

De wind is matig van kracht en komt uit het noordwesten tot westen. In de avond zijn er opklaringen en is het droog. Zaterdag blijft het droog en komt de maximumtemperatuur uit op circa 22.0 graden. Er staat een matige noordoostenwind. Het is heerlijk weer om naar buiten te gaan. In de ochtend schijnt de zon volop. In de middag ontstaat er een aantal stapelwolken, maar ook dan zijn er perioden met zon. Zondag is het op veel plaatsen weer zomers warm, met een maxima van 27-28 graden.

Daarbij schijnt de zon volop, en de matige wind komt dan uit het oosten. Na het weekeinde dringt tussen een (hoogte)laag ten zuidwesten van Ierland en hogedruk boven Noord-Europa hete lucht tot onze streken door. Maandag is een maximum rond 31 graden al mogelijk: van dinsdag tot en met donderdag (25-27 juni) zijn temperaturen ver boven 30.0 graden (lokaal circa 35 graden) mogelijk, wel een beetje teveel voor de ouderen onder ons. Daarbij is het weerbeeld veelal zonnig en de buienkans klein. Als er een lokale bui ontstaat zal dit wel gelijk een onweersbui zijn. Prettig weekend.

Weerman, Freddie Paalman