Categorieën

Weekend Weersverwachting: Nazomer

Vanaf vrijdag bepalen uitlopers van het Azorenhoog het weerbeeld. Dat betekent overwegend droog weer, perioden met zon en middagtemperaturen omstreeks 20 graden. Alleen op zaterdag kan een frontaal systeem nog een enkele bui veroorzaken. Vanaf zondag wordt het warmer en na het weekeinde wappert zowaar de zomerse vlag want gedurende enkele dagen achtereen wordt het meer dan 25 graden. Zoals het zich nu laat aanzien wordt dinsdag 15 september de warmste dag.

Een maxima van rond 30.0 graden is dan mogelijk. De nazomerwarmte hangt samen met het feit dat het Azorenhoog naar het Europese vasteland komt. Op dinsdag bevindt het zwaartepunt zich boven Polen. In de atmosferische bovenkamer komt een krachtige hoogterug tot ontwikkeling. Vrijdag schijnt de zon flink. Maar er is ook een mix van zon en stapelwolken en er is ook sluierbewolking aanwezig.

Het is overal droog en er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Geleidelijk neemt de wind in kracht toe en draait naar het zuidwesten. De temperatuur stijgt naar 20.0 a 21.0 graden. Zaterdag begint de dag met geregeld zon. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en in de middag is het overal meest bewolkt. Het blijft zo goed als droog. De wind waait uit het westen en is matig. De temperatuur doet een klein stapje terug en stijgt naar 19-20 graden.

Zondag begint een fraaie periode met nazomerweer. De zon schijnt volop en er is alleen wat sluierbewolking zichtbaar. Het blijft overal droog en er waait een matige zuidwestenwind. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 22-23 graden. Volgende week is het op en top nazomerweer. De zon schijnt flink en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar zomerse waarden van 25 graden en meer. De rest van de week is de kans groot dat het (vrij) warm blijft. Wel wordt de temperatuur geleidelijk weer wat lager. Aan het eind van de week liggen de maxima tussen 22 en 23 graden en daarmee is het nog altijd warmer dan de 18-19 graden die gebruikelijk is half september. Goed weekend.