Categorieën

Weer: Vrijdag kans op regen van betekenis

Het overwegend wisselvallige weer, waar we mee te maken hebben, hangt samen met omvangrijke Atlantische depressies. Op de zuidoostflank van de depressies trekken geregeld fronten, storingen en (hoogte)troggen met een westelijke of zuidwestelijke hoogtestroming naar het Noordzeegebied. Doordat de straalstroom over de Britse Eilanden dendert bevindt Nederland zich veelal aan de warme kant van het polaire front. Stormgeweld blijft daardoor op afstand. Verder komen de maxima vanaf vrijdag veelal boven normaal uit. Op zondag bestaat er een reële kans op middagtemperaturen rond of boven 20 graden.

Vrijdag is het grijs en wisselvallig. De hele dag zijn er perioden met (lichte) regen of motregen en de zon krijgen we waarschijnlijk niet te zien. Het is flink onstuimig met een vrij krachtige en vlagerige zuidwestenwind. Ondanks het wisselvallige weer wordt het zo’n 16.0 a 17.0 graden. Zaterdag wordt het rond de 15.0 graden. Er zijn wolkenvelden met kans op buien en deze kunnen de zon een tijd tegen houden. In het zuiden en oosten breekt de zon wat vaker door. Het is niet zo winderig als op vrijdag met een matige zuidwestenwind.

Zondag hebben we een mix van wolkenvelden, wat zon en kans op een paar lokale buien. Een zuidenwind voert erg zacht lucht aan en het wordt een warme dag met 21-22 graden. Dit bij een matige soms vrij krachtige zuidenwind. Na het weekeinde is de echte warmte voorbij en wordt het geleidelijk koeler. Maandag wordt het zo’n 19.0 graden en is het nog steeds warmer. Wel kans op regen en/of buien. Tijdens de tweede helft van volgende week beweegt het ‘sturende hoogtelaag/hoogtetrog’ zich langzaam oostwaarts.

Met een meer westelijke tot noordwestelijke stroming kan dan aanmerkelijk koudere polaire lucht tot onze streken doordringen. De middagtemperatuur gaat langzaam omlaag met in het volgende weekend maxima van 14-15 graden. Goed weekend.

Weerman, Freddie Paalman