Categorieën

Wordt Rijssen-Holten weer MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland?

HOLTEN – Om de twee jaar organiseert MKB-Nederland de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Doel hiervan is om op een positieve manier gemeenten te prikkelen zich in te spannen voor het lokale midden- en kleinbedrijf. De laatste twee edities ging Rijssen-Holten er met de overwinning vandoor. Voor de editie van 2020 kunnen ondernemers weer hun stem uitbrengen voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland, een initiatief van MKB-Nederland. De coronacrisis raakt ondernemers hard in hun bedrijfsvoering. Veel gemeenten spannen zich gelukkig in om de pijn van de maatregelen te verzachten.

Er kwamen speciale loketten, gemeenten bieden financiële steun zoals uitstel van belastingen, horeca mocht terrassen uitbreiden, er werd meegedacht en meegewerkt om winkelgebieden op een veilige manier aantrekkelijk te houden, enz. In deze editie van ons onderzoek is daarom een speciale coronamodule opgenomen.Uniek aan de verkiezing van MKB-Nederland is dat het niet om de papieren werkelijkheid gaat: het is geen studie van collegeprogramma’s of beleidsnota’s. Het gaat om de mening van de ondernemer, om de beleving van de gemeentelijke dienstverlening. Wat er op papier goed uitziet, kan in de praktijk namelijk toch tegenvallen of andersom. Een hoge OZB-heffing maar voortreffelijke voorzieningen voor ondernemers kan de voorkeur hebben boven een omgekeerde situatie.

Krijg je als ondernemer ‘waar voor je geld’? Die mkb-vriendelijkheid kan ook blijken uit zaken als kortere procedures bij noodzakelijke uitbreidingen, een betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen, meer kansen voor mkb’ers bij gemeentelijke en regionale aanbestedingen, telefonische of digitale bereikbaarheid, de snelheid van betalen, de hoogte van de lokale lasten, vergunningverlening of beleid voor starters, etcetera. Voorjaar 2021 zal bekend worden wie zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. De afgelopen twee edities was dat het Overijsselse Rijssen-Holten. Bij de steden stond Almere vorige keer bovenaan. Ondernemers kunnen op www.mkbvriendelijkstegemeente.nl de vragenlijst invullen.