Categorieën

Lezerspost: Zwerfafval ruim je gewoon op, waar je ook bent

Ik kom uit de Zaanstreek en dat is een drukke maar aparte randstad. Zaanstad gaat binnenkort 200.000 inwoners tellen. Best veel inwoners en mede dankzij de Zaanse Schans komen er jaarlijks nog eens honderdduizenden toeristen bij. Buiten coronatijden dan wel te verstaan. Veel mensen betekent automatisch veel afval. Ook – bedoeld én onbedoeld – buiten de afvalbakken, die vaak machteloos en ongebruikt moeten toekijken hoe mensen bijvoorbeeld hun auto-asbak ernaast legen. Liever lui dan moe, die lui.

Ik heb een grijpstok en gemiddeld eens per week raap ik daarmee bij mij in de buurt plastic, blikjes, chipszakjes, sigarettenpakjes en zelfs lege pizzadozen op. Begin er niet aan, want het wordt een obsessie. Overal ligt fel gekleurd zwerfafval: in bermen en struikgewas, in sloten en in de Zaan.

Nu wandel ik dagelijks tijdens mijn korte vakantie hier bij een van de mooie recreatieterreinen. Een lang weekend weg, uit de drukte. Veel bos en veel wandelpaden. Daar ligt niet veel troep, maar toch wel iets: een plat bierblikje, een kauwgomverpakking en een cadeaupapiertje. Lang zal ze leven! Maar graag in een schoon kikkerlandje. Zonder prikstok en met blote handen raap ik ook hier de rommel op. Omdat ik het niet laten kan. Voortaan een afvalzakje in mijn zak stoppen; je weet maar nooit.

Doe mee en raap, waar je ook bent, spul op dat niet in die prachtige natuur thuishoort. Ook als je op vakantie bent! De wereld is van iedereen en we zijn er met z’n allen verantwoordelijk voor. Voor de Zaan niet alleen de Zaankanters en voor de Holterberg niet alleen de Holtenaren.

Alice Mandjes

Zaanstad